Informatie over asbest

Asbest

Wat is asbest precies?

Asbest is een vezelachtig mineraal dat van nature in de bodem voorkomt. Het is opgebouwd uit microscopisch kleine vezels. Commercieel zijn drie soorten asbest van belang geweest: Witte asbest (chrysotiel), Blauw asbest (crocidoliet) en Bruine asbest (amosiet).

Bij inademing kunnen ze alle drie schadelijk zijn, de Blauwe- en Bruine asbestvezels leveren voor de volksgezondheid een groter gevaar op daar deze dieper in het longweefsel doordringen. Alleen aan de kleur van het ruwe materiaal is te herkennen tot welk asbestsoort het behoort. Na verwerking is de asbestsoort alleen nog maar microscopisch vast te stellen.

Soorten Asbest

Serpentijn (krulvormig) Soort Kleur
(meest toegepast) Chrysotiel wit
Amfibool (naaldvormig) crocidoliet blauw
tremoliet grijs
actinoliet groen
amosiet bruin

 

Asbest was vanaf de 2e Wereldoorlog tot in de jaren tachtig een erg populair materiaal. Het heeft sterke pluspunten. De grondstof komt voor in de bodem en is eenvoudig te ontginnen uit de asbestmijnen. In Nederland komt de grondstof van nature niet voor. Asbest zelf is goedkoop en heeft uitstekende fysische en chemische eigenschappen: Sterk, Slijtvast, Hittebestendig, Isolerend en bestand tegen zuren.

Op het verwerken van asbest in producten is een algeheel verbod uitgevaardigd in 1993.

Enkele bekende voorbeelden van asbest toepassingen zijn; cement golfplaten, Leien, Bloembakken, Vloer-, zeilen en tegels, Asbestisolatie rond verwarmingstoestellen en afdichtkoord.

Krulvormig Naaldvormig
Serpentijnvezel (krulvormig) Amfiboolvezel (naaldvormig)